Bezzera dal 1901

Wanneer we het hebben over de grondleggers van de ontwikkeling van espresso-techniek dan behoort Bezzera zeker tot een van hen. Een van de aller eerste producenten van machines waar koffie op hoge druk gezet kan worden. Mede ontwikkelaar van de E61 zetgroep. Sinds de jaren ’90 producent geweest van diverse Italiaanse espressomachines voor huishoudelijk gebruik. En sinds 2005 is het bedrijf zelf begonnen om een professionele lijn van huishoudelijke espressomachines te produceren. 

Inmiddels staat het merk wereldwijd bekend als een van de betere en betrouwbare espressomachines
in de midden tot zwaardere productieklasse.  

Bezzera dal. 1901 – Al meer dan 110 jaar actief espresso productent. 

In 1901 patenteerde Luigi Bezzera een innovatief proces voor het bereiden van koffie. Dit was de eerste echte espressomachine, die werd tentoongesteld op de internationale beurs van Milaan in 1906. 

Rond 1903 bouwde hij de eerste espressomachine voor een café genaamd “Ideale” in Milaan. Bezzera had echter niet de mogelijkheid en middelen om zijn uitvinding grootschalig te produceren en daar bood Desiderio Pavoni uitkomst.    De eerste espressomachine was een boiler op een gasring met daaraan één tot vier pistons waarin gemalen koffie werd gedaan. Onder een druk van anderhalve bar werd zo heet water door het piston met de koffie geperst zodat er binnen een minuut een kop koffie werd bereid. Omdat koffie boven 90 graden verbrandt, had deze koffie een zeer bittere smaak. Om het probleem van de verbrande koffie te verhelpen introduceerde La Pavoni een systeem waarbij de nu elektrische boiler op een lagere temperatuur werkt. 

Decennia lang heeft Bezzera samen met de andere grote fabrikanten als La Pavoni en Faema gewerkt aan de totstandkoming van de hedendaagse espresso technieken en cultuur. Ieder bedrijf speelde hierin zijn eigen belangrijke rol. In de loop van de tijd heeft het bedrijf een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt, met voortdurende passie voor dit werk, dat vandaag de dag is doorgegaan met de vierde generatie van de familie Bezzera.

Lange tijd produceerde Bezzera hoofdzakelijk karakteristieke espressomachines voor horeca en professioneel gebruik. De absolute uitblinkers hierin zijn de bekende Eagle espressomachines, afstammend van de oorspronkelijke Ideale.  De eigen productie van commerciële espressomachines begon pas later rond de jaren 2000, maar maakte in 2005 een absolute groeispurt. Dit had een belangrijke oorzaak.  Bezzera produceerde al vele jaren de espressomachines voor ECM SPA. Toen door ECM Duitsland de samenwerking met ECM SPA Italia werd gestopt, beschikte Bezzera over alle middelen om de ECM machines onder eigen naam verder te produceren, dit werden de Bezzera GEA en Bezzera Medea. Enkele jaren lang werden deze machines door Bezzera geproduceerd, en kwamen ook de bekende BZ-serie espressomachines en de Bezzera Galatea

Toen ECM de uiteindelijke rechtszaak tegen Bezzera had gewonnen om de productie te stoppen maakte Bezzera de simpele keuze om op diverse punten de machine aan te passen zodat het patentrecht op de huidige ontwerpen verviel. Hieruit zijn de Bezzera Magica en Mitica ontstaan. 

Veel geïnteresseerden die voor het eerst naar espresso apparatuur kijken, gaan vooral af op het design. Begrijpelijk, want een mooi espressoapparaat is een waar sieraad in de keuken. Toch zijn er daarnaast ook een belangrijk aantal andere factoren die in overweging genomen moeten worden voordat u een machine aanschaft. 

Drinkt u thuis hoofdzakelijk espresso en/of zwarte koffie, dan zal een machine met een gescheiden systeem met een boiler met warmtewisselaar mogelijk te uitgebreid zijn. Woont u in een kalkrijk gebied, drinkt u geen of weinig thee of heeft u een Quooker in uw keuken geplaatst? Ook dan kunt u sommige warmtewisselaar espressomachines met een grote boiler en espressomachines met een duoboiler beter niet aanschaffen.

Het gaat hierbij voornamelijk om de hoeveelheid water die u in de machines in beweging brengt en dus ververst. Langdurig stilstaand water kan verkalking en oxidatie van de boiler en andere metalen onderdelen veroorzaken.

Een espressomachine met enkele boiler of single boiler systeem is uitermate geschikt voor de espresso drinker die ook af en toe een cappuccino of latte macchiato wil maken.

Drinkt u dagelijks graag een cappuccino of andere variaties met melk, dan is een warmtewisselaar systeem meer geschikt voor u. Dit systeem is ook voor meerpersoonshuishoudens vaak het meest ideaal om aan ieders wens te kunnen voldoen.

Met een duoboiler espressomachine kunt u de koffieboiler en stoomboiler los van elkaar in- en uitschakelen. Zijn er dagen dat u alleen zwarte koffie drinkt, dan gebruikt u het enkelsysteem en hoeft de stoomboiler niet opgewarmd te worden. Wilt u een keer geen koffie drinken maar theewater tappen, dan hoeft u alleen de stoomthee boiler op te warmen en houdt u de enkele boiler met de zetgroep koud. Een nadeel van duoboiler systemen is dat ze meer onderhoud nodig hebben. Bij achterstallig onderhoud worden ze gevoelig voor storingen en verbruiken ze meer stroom als beide boilers ingeschakeld zijn.

In onze winkels kunnen wij u nog meer vertellen over de (praktische) verschillen en de technieken. Zo bent u verzekerd van de juiste keuze!

Wanneer met kiest om met een espressomachine de koffie te gaan bereiden, kiest met voor een wat meer bewerkelijke weg. U kiest voor een type systeem dat absoluut de lekkerste en hoogst haalbare koffie resultaten zal behalen. Maar ook voor een koffiesysteem dat meer soms wat van u vraag dan enkel de koffie te bereiden.

Een espressomachine dient met zorgvuldig te onderhouden. Heel simpel gezegd; kalk is uw vijand. Ontkalken is geen moeilijke klus, maar wel eentje die om uw aandacht en zorgvuldig handelen vraagt. Hoeveel kalk er in uw VBM wordt afgezet is geheel afhankelijk van uw eigen gebruik, het eventueel stilstaan van het water en uiteraard de waterhardheid in uw omgeving. Vergis u niet, er zijn maar weinig plaatsen in Nederland waar echt weinig kalk in het water aanwezig is. Daarbij is het zo dat kalk is vooral boven een temperatuur van 70 graden, veel gemakkelijk zal afzetten van het water. Uw espressomachine zal dus een stuk sneller verkalken dan bijvoorbeeld uw kranen, wasmachine en vaatwasser. Wij raden u aan uw Vibiemme espressomachine minimaal vier maal per jaar te ontkalken.

Wilt u het regelmatig ontkalken omzeilen? En zorgen voor een veel beter behoud van uw espressomachine? Gebruik dan Spa Blauw – flessen water. Hier leest u meer over in ons artikel.

Naast het ontkalken van uw Vibiemme machine, dient u ook zorgvuldig uw zetgroep en filterdragers te reinigen. Uw filterdragers reinigt u minimaal eens per week met een eenvoudige spons of een stuk staalwol. Uw zetgroep zult u eens per maand moeten reinigen d.m.v. de piston rubber samen met de douchezeef uit de zetgroep te wippen. Vervolgens maakt u deze onderdelen en de onderzijde van de zetgroep met een klein sopje, doek of sponsje schoon. Vergeet hierbij niet om de sproeier schroef ook uit de zetgroep te draaien. Meer hierover leest u bij onze onderhoudsadviezen.

Na 3 tot 4 jaar heeft uw Vibiemme een zorgvuldige onderhoudsbeurt nodig. Laat dit altijd uitvoeren door een gerenomeerd service bedrijf en niet door de eerste de beste hobbyist. Het onderhoud van een Vibiemme vergt gebruik van de juiste revisie onderdelen, correcte reinigingsmiddelen en technische kennis. 

Bezzera onderdelen

Het is natuurlijk mogelijk dat er in de loop van tijd onderdelen van uw Bezzera espressomachine slijten. Zoekt u bijvoorbeeld naar een filterbakje, douchezeef, rubber 0-ring? Deze kunt u bestelling in onze webshop. Voor meer technische onderdelen kunt u contact opnemen via ons contactformulier.

Bezzera Reparatie

Als sinds 1988 verzorgen wij onderhoudsbeurten, revisies en reparatie aan Bezzera espressomachines. Wij kennen deze machines als geen ander en kunnen u met iedere denkbare vraag helpen. Neem gerust contact met ons op voor uw vragen of lees hier meer over onze servicetarieven.

Bezzera Professional

Bezzera heeft naast haar huishoudelijke lijn ook een mooi scala aan professionele espresso apparatuur voor de horeca. Ook hier zijn een iconische modellen zoals de Bezzera Galatea Domus. Ook als gereviseerde occasion zeer betrouwbaar. Neem contact op voor onze huidige voorraad. 

het bezzera assortiment

  • Toevoegen aan winkelwagen Details
  • Toevoegen aan winkelwagen Details
  • Toevoegen aan winkelwagen Details
  • Toevoegen aan winkelwagen Details
  • Bezzera Strega R

    1.799,00
    Toevoegen aan winkelwagen Details
  • Bezzera BZ16 R

    1.798,00
    Toevoegen aan winkelwagen Details
  • Toevoegen aan winkelwagen Details
  • Bezzera BZ16 PM

    1.698,00
    Toevoegen aan winkelwagen Details
  • Toevoegen aan winkelwagen Details
  • Bezzera Crema PM

    1.449,00
    Toevoegen aan winkelwagen Details
  • Toevoegen aan winkelwagen Details
  • Bezzera BZ10

    1.290,00
    Toevoegen aan winkelwagen Details
  • Bezzera Unica

    1.190,00
    Toevoegen aan winkelwagen Details
Ga naar de bovenkant