Uniek handgemaakte houtwerken voor
espressomachines

Hout espressomachine

Persoonlijk handgemaakte houten espresso-accessoires

Tegenwoordig  kom je het steeds vaker tegen, iconische espressomachines afgewerkt met fraaie houten accenten. Deze toevoeging van hout aan een espressomachine benadrukt de verfijnde kwaliteit waarmee men werkt. Juist daarom krijgen onze houtstukken de extra aandacht die het verdient.

Wij bieden de mogelijkheid om uw eigen set geheel naar wens en dus volledig uniek samen te stellen. Deze set zal vervolgens speciaal op bestelling worden gemaakt door onze houtmeester. Een prachtige samenwerking die zo’n drie jaar geleden is ontstaan met een koffieklant uit een van onze winkels.

Iedere bestelling van houten filterdrager handvatten, knoppen en bijvoorbeeld een houten tamper wordt uit één en het zelfde stuk hout gemaakt. Zo wordt voorkomen dat er veel kleurverschil zit in de gehele set. Het mooie en soms ook uitdagende van bepaalde houtsoorten is dat er grovere structuren in kunnen zitten die niet altijd geheel weg te werken zijn, juist dit maakt het anders dan de eenvoudigere fabriek gedraaide stukken en geeft dus juist de kenmerken van een mooi en uniek handgemaakt stuk.  
Uiteraard worden onze houten accessoires alleen afgeleverd als ook wij hier tevreden over zijn.

Om voor de echte hout liefhebber de set helemaal compleet te maken hebben wij de afgelopen tijd ons assortiment uitgebreid met leuke modellen espressomachine voeten en prachtig stevige deksels voor op jouw koffiemolen. 

 

Onderstaand leggen wij je graag nog verder uit over de soorten hout die wij gebruiken, wat hiervan de voor en nadelen kunnen zijn en hoe je jouw houten set straks in de juiste conditie kunt houden.

Heb je na het lezen van alle informatie nog vragen, stel deze dan gerust via de
whatsapp knop rechts in beeld. Wij helpen je graag verder met het maken van de juiste
keuze

Om aan zoveel mogelijk wensen te kunnen voldoen bieden wij de mogelijkheid om uit wel 6 prachtige hout soorten te kiezen voor uw espressomachine. Iedere houtsoort heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen in uitstraling, hardheid, gevoel maar ook kwetsbaarheid.

Olijf:
Decoratieve loofhoutsoort afkomstig van de Olijfboom, vaak afkomstig uit Italië, Spanje en Portugal. Het hout is middelbruin met donkere aderen. Omdat deze bomen in de eerste plaats voor de olijven worden aangeplant zijn ze vaak klein en gedrongen. Door de vele tak aanzetting op de stam en de vaak meer warrige groei ontstaan er een zeer ‘spannende’ tekeningen. Het hout is hard redelijk goed te bewerken en glad af te werken maar geeft door zijn vele groeivormen, vertakking en knoesten veel snijverlies bij het maken van egale stukken. Olijf kan daardoor ook na het volledig afdraaien en bewerken subtiele nerf of scheur sporen achterlaten, wat als je het ons vraagt juist laat zien dat het een uniek gemaakt stuk hout is met een natuurlijke uitstraling. 

Amerikaans noten:
Ook wel Black-Walnut, Walnoot of Noten genoemd. Het is een Amerikaans loofhoutsoort met zeer fraaie donkere tekeningen. Amerikaans noten is net wat donkerder dan Europees Noten. Noten wordt veel gebruikt in de meubel en interieurbouw en staat daarom ook prachtig op een espressomachine. Het hout is vast, niet splinter-achtig en laat zich goed bewerken. 

Mahonie:
Mahonie is een roodbruine West-Afrikaanse houtsoort die vaak wordt toegepast voor luxueuze meubels en de scheepsbouw. Er zijn meerdere Afrikaanse Mahonie soorten. Wij maken gebruik van Sipo Mahonie omdat dit een zachter- en beter te bewerken Mahonie soort is.

Eiken:
Eikenhout is wellicht de meest bekende houtsoort in Nederland en Europa. Het is sterk, redelijk hard en zeer betrouwbare hout soort. Eiken is redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Echter bevat eiken wel een grove nerf structuur die ook na het bewerken vaak voelbaar blijft. Indien zelf behandeld met olie kan de structuur duidelijker voelbaar worden doordat de nerven dan gaan uitzetten.  Eiken is vers bijna wit van kleur en kleurt in contact met lucht naar creme-wit. Eiken verkleurd meer donkerder wanneer het behandeld wordt met een bepaalde olie.

Palisander:
Een zeer harde en decoratieve houtsoort. Santos Palissander heeft zeer een sprekende en mooi geaderde tekening, de door ons gebruikte Palissander is een mooi donkere soort met minder rood dan de andere Palissander-soorten. Santos Palissander is zeer hard maar toch ook redelijk goed te bewerken en te draaien en kan door de dichte structuur bijzonder glad worden afgewerkt.

Zebrano:
Zebrano is een fraaie Afrikaanse houtsoort met een zwart-wit gestreepte tekening op het kwartiers vlak. Ruw en onbewerkt ziet het er niet uit. Zebrano is wat trekkerig en een lastiger te bewerken vanwege de kruisdraad, maar als het afgedraaid en gepolijst is, dan is het werkelijk prachtig om te zien!

Kersen:
Het decoratieve geelbruine, later iets roodbruine, soms wat geaderde kernhout, dat vaak groenstrepigheid vertoont, steekt slechts weinig af tegen het smalle lichter gekleurde spint. Hardheid en volumieke massa variëren sterk.

Padoek:
Het kernhout van Afrikaans padoek is fraai fel oranjeachtig rood, ook wel koraalrood genoemd, vandaar ook wel de naam corail. Bij blootstelling aan het licht verkleurt deze tint snel tot vaalroodbruin en op de lange duur tot zwartbruin. Wanneer het hout tijdig wordt afgelakt met een zuurhardende blanke lak, blijft de fraaie kleur langer behouden.

 • Onbewerkt hout, maar wel fijn gepolijst voor een mooie natuurlijke look.
 • Een speciale was van een mix van schellak en Carnauba-was die in het oppervlak van de werk wordt aangebracht. Door de frictiewarmte smelt deze was diep in het hout. De hoogglans van dit product verdwijnt in de loop van de tijd door het gebruik en wordt het hout steeds fraaier. De samenstelling is voedsel-veilig.

 • De hoogste kwaliteit Tungolie, maar dan nóg beter….. De olie wordt geperst uit de noten van de Tungboom. De Tungolie wordt met een zachte doek al draaiend aangebracht. Doordat er geen chemische oplosmiddelen bevat is het voedsel-veilig, op deze manier vergeelt het hout niet en krijgt het een mooie matte glans

 • Als u kiest voor ebbenhouten accessoires (zwart hout) wordt het hout uitsluitend gepolijst. Door het gebruik wordt het hout steeds fraaier.

 • Voor meer professioneel gebruik kunnen wij de houten onderdelen met een speciale Hardwax olie in zijdemat aflakken, dit gebeurd met de hand en is een tweedaags proces. De houten onderdelen zijn dan goed bestand tegen veelvoudig gebruik.
 • Hout is een natuurlijk en soms onvoorspelbaar product. Het laat pas haar pracht zien bij het afdraaien en polijsten. Hout leeft en iedere type hout heeft zo zijn eigen structuren en unieke tekening in het hout. Kleine oneffenheden zijn niet geheel uitgesloten. Maar! uiteraard leveren wij niets af dat niet mooi verkoopbaar is.
 • Prijs is zonder montage op uw huidige handvatten. Maar deze werkzaamheden kunnen wij wel uitvoeren of u daarin adviseren. Wilt u geen risico nemen om uw oude handvatten te demonteren dan kunt u ook losse verchroomde portafilters bijbestellen, uiteraard voorzien wij dan de montage.
 • Let goed op dat sommige houtsoorten zoals bijvoorbeeld eiken minder glad zijn dan bijvoorbeeld een Palisander Santos. Daarom zal men bij eikenhout altijd meer
  structuur blijven voelen in het hout. Olijfhout bevat bijvoorbeeld veel meer knoesten en breuken in een plank, dit kan juist voor fantastisch mooie tekeningen in het hout zorgen maar kan ook kleine sporen achterlaten nadat het hout volledig is opgeschuurd, gepolijst is en met de gewenste afwerking is bewerkt.
 • Waar ook goed op gelet moet worden is dat droog hout en water niet goed met elkaar samen gaan, nu hoeft dit uiteraard niet direct een probleem te vormen bij zo’n mooie set van houten accessoires, maar wij willen er graag wel op attenderen dat er bij het omspoelen en reinigen van de filterdrager(s) goed op gelet moet worden 
  het hout niet erg nat te maken. De keuze van afwerking van het hout kan hierbij een helpende factor zijn, de afwerking met hoogwaardige Tungolie denkt veel beter
  dan een onbewerkt en enkel gepolijst stuk hout.
 • Wanneer u een met olie of was bewerkte set heeft dient u deze zelf ook bij te houden met de daarvoor bestemde middelen.
 • Ook niet onbelangrijk is dat u bij een houten handvat de filterdrager niet extreem hard de zetgroep in trekt, ondanks dat het schroefdraad van de handvatten met een extra messing tabdraad bus in het hout zijn bevestigd, wil het niet zeggen dat dit net zo sterk is als uw huidige standaard bakeliet handvat.
 • De kleuren op het beeldscherm of telefoon kunnen door uw specifieke kalibratie instellingen soms een beetje afwijken van daadwerkelijke kleur hout.
 

Deze informatie volgt zeer binnenkort, net als de hier straks aangeboden onderhoudsmiddelen.

Hoe leuk is het om iemand te verrassen met zo’n mooie hout set voor zijn of haar espressomachine?  Bij een cadeau zullen wij de set extra verzorgd verpakken. Tevens is het mogelijk om een leuk extra standaard te bestellen waar de gehele set opgeschroefd zit.

Maar we hebben eventueel ook een cadeaubon beschikbaar in onze webshop en winkels!

Houtsoorten voor espresso-accessoires

Olijf
Amerikaans noten
Kersen
Mahonie
Eiken
Palissander
Zebrano
Padoek

Kies jouw espressomachine

Hout Bezzera espressomachine

Bezzera BZ07 / BZ09

Hout Bezzera espressomachine

Bezzera BZ10 & BZ13

Hout Bezzera espressomachine

Bezzera Magica / Giulia

Hout Bezzera espressomachine

Bezzera Mitica / TOP

Hout Rocket appartamento

Rocket Appartamento

Hout Rocket espresso

Rocket Giotto Evoluzione

Hout Rocket R58

Rocket R58 & R60  V

Hout espressomachine

Machinevoet 4 stuks

Hout koffiemolen

Deksel Macap M2/M/D/E

Hout koffiemolen Macap

Deksel Macap M42D

Hout ECM koffiemolen

Deksel ECM C54 / Profitec M54

Hout ECM S64 Automatik

Deksel ECM S64 & Automatik

Hout Eureka koffiemolen

Eureka Mignon / Specialita

Hout Eureka XL

Deksel Eureka Specialita XL

Rocket hout espresso

Rocket Fausto & Faustino

Koffiemolen Quamar Houten deksel

Deksel Quamar Q50 & M80

Houten filterdrager

Filterdrager handvatten

Houten handvat tamper

Tamper handvatten & base

Houten kranen espressomachine

Losse knop/draaikraan/hendel

Houten handvat afkloplade

Afkloplade handvatten