Al drie decennia ons vak

Wie wil dat nou niet, zo’n glanzend industrieel en authentieke espressomachine in huis. Een prachtige eyecatcher in de keuken. Die wanneer juist gekozen met veel tien, twintig soms wel 30 jaar mee kan gaan. Maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Daarom is het uiterst belangrijk juist geïnformeerd te worden over de verschillen in systeem tijdens een aankoop, de vaste onderhoudsprocedures, juiste bedieningstechniek en andere belangrijke punten.

Al ruim 32 jaar adviseren wij klanten over de nieuwste maar ook oudere espressomachines. En brengen onze klanten graag alle kennis bij die ze nodig hebben om hun perfecte espressomachine te vinden maar deze daarna ook in goede staat te kunnen bedienen en onderhouden.

Al drie decennia ons vak

Wie wil dat nou niet, zo’n glanzend industrieel en authentieke espressomachine in huis. Een prachtige eyecatcher in de keuken. Die wanneer juist gekozen met veel tien, twintig soms wel 30 jaar mee kan gaan. Maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Daarom is het uiterst belangrijk juist geïnformeerd te worden over de verschillen in systeem tijdens een aankoop, de vaste onderhoudsprocedures, juiste bedieningstechniek en andere belangrijke punten.

Al ruim 32 jaar adviseren wij klanten over de nieuwste maar ook oudere espressomachines. En brengen onze klanten graag alle kennis bij die ze nodig hebben om hun perfecte espressomachine te vinden maar deze daarna ook in goede staat te kunnen bedienen en onderhouden.

Een espressomachine kopen, wat komt daar bij kijken?

Veel geïnteresseerden die voor het eerst naar espresso-apparatuur kijken, gaan vooral af op het design. Begrijpelijk, want een mooi espressoapparaat is een waar sieraad in de keuken. Toch zijn er daarnaast ook een belangrijk aantal andere factoren die in overweging genomen moeten worden voordat u een machine aanschaft. 

Drinkt u thuis hoofdzakelijk espresso en/of zwarte koffie, dan zal een machine met een gescheiden systeem met een boiler met warmtewisselaar mogelijk te uitgebreid zijn. Woont u in een kalkrijk gebied, drinkt u geen of weinig thee of heeft u een Quooker in uw keuken geplaatst? Ook dan kunt u sommige warmtewisselaar machines met een grote boiler en espressomachines met een duoboiler beter niet aanschaffen.

Het gaat hierbij voornamelijk om de hoeveelheid water die u in de machines in beweging brengt en dus ververst. Langdurig stilstaand water kan verkalking en oxidatie van de boiler en andere metalen onderdelen veroorzaken.

Een espressomachine met enkele boiler of single-boilersysteem is uitermate geschikt voor de espresso drinker die ook af en toe een cappuccino of latte macchiato wil maken.

Drinkt u dagelijks graag een cappuccino of andere variaties met melk, dan is een warmtewisselaar systeem meer geschikt voor u. Dit systeem is ook voor meerpersoonshuishoudens vaak het meest ideaal om aan ieders wens te kunnen voldoen.

Met een duo-boilermachine kunt u de koffieboiler en stoomboiler los van elkaar in- en uitschakelen. Zijn er dagen dat u alleen zwarte koffie drinkt, dan gebruikt u het enkelsysteem en hoeft de stoomboiler niet opgewarmd te worden. Wilt u een keer geen koffie drinken maar theewater tappen, dan hoeft u alleen de stoom- theeboiler op te warmen en houdt u de enkele boiler met de zetgroep koud. Een nadeel van duo-boilersystemen is dat ze meer onderhoud nodig hebben. Bij achterstallig onderhoud worden ze gevoelig voor storingen en verbruiken ze meer stroom als beide boilers ingeschakeld zijn.

In onze winkels kunnen wij u nog meer vertellen over de (praktische) verschillen en de technieken. Zo bent u verzekerd van de juiste keuze!

Ondanks dat bij de duurdere systemen de onderdelen en afwerking vaak van hoge kwaliteit zijn, wil dit niet direct zeggen dat goedkopere espressomachines van mindere kwaliteit zijn. Wij verkopen een selectie van hoogwaardige espresso-apparatuur met een ontwikkelingsgeschiedenis die vroeg in de twintigste eeuw begint.

Verschillen tussen machines kunnen zich op verschillende vlakken voordoen:

  • Optische afwerking: denk hierbij aan de kwaliteit van het rvs (standaard of geheel gepolijst, of gevouwen rvs ten opzichte van gelast en gepolijst hoekwerk en dikkere mantels).
  • Sommige merken gebruiken eigen boilers en zetgroepen. Denk bij het gebruik van boilers aan rvs of koperen boilers. Er zijn vele verschillende kwaliteiten boilers, boiler technieken en verschillen in de lasnaden. 
  • Sommige merken gebruiken een andere kwaliteit kranen, kraanbevestigingen en draaikranen- of kogelgewricht mechaniek.
  • Bepaalde machines bevatten meer en zwaardere onderdelen dan andere espressomachines.
  • Sommige machines hebben een standaard 16-bar vibratiepomp of een rotatie-/rotatiepomp met mogelijkheid tot wateraansluiting.
  • Bij bepaalde modellen espressomachines wordt gebruikgemaakt van een PID-control. Ook hierin zijn diverse verschillen in modellen, mogelijkheden, kwaliteit en afwerking.

Natuurlijk komt het wel eens voor dat een machine wordt ingebracht met een garantieprobleem. Echter komen reparaties over het algemeen pas voor wanneer een machine niet goed wordt onderhouden. Bij achterstallig onderhoud wordt de kwaliteit van de machine pas echt op de proef gesteld en zullen de betere merken zich onderscheiden van de minder goed geproduceerde. 

U wilt graag een prachtig Italiaans espressoapparaat in huis hebben, maar u heeft geen idee hoe het systeem werkt? Geen enkel probleem! Onze werknemers kunnen u perfect instrueren over de werking en techniek van ieder systeem. Indien gewenst zal bij aanschaf in een van onze filialen de machine samen met u worden uitgepakt, doorgespoeld, afgesteld en aan u worden gedemonstreerd. Samen met ons leert en oefent u de eerste kneepjes van het koffiezetten. Zo kunt u bij thuiskomst direct een overheerlijke espresso en perfect geschuimde cappuccino bereiden!

Als mechanisch product heeft een espressomachine zo nu en dan aandacht en onderhoud nodig. Het is noodzakelijk om de delen waar de gemalen koffie in aanraking komt met water zorgvuldig te reinigen. Denk hierbij aan het handmatig reinigen van de zetgroep, douchezeef, rubberen o-ring en de binnenkant van de zetgroepranden. Hiervoor kunt u een hardharig kwastje gebruiken. Ook kunt u de retourleidingen en kleppen reinigen door blindfilteren/backflushen, maar let op: dit is niet bij alle machines aan te raden. Espressomachines met een E-61 of soortgelijke zetgroep raden wij aan handmatig te reinigen of slechts enkele keren per jaar kort te backflushen.

In de meeste gevallen van reparatie en storingen is kalk de boosdoener. Uw espressomachine dient dan ook bij gebruik van kraanwater minimaal 4 keer per jaar zorgvuldig ontkalkt te worden. Hiervoor dient u zeker de eerste keren een gebruiksaanwijzing te volgen. Tijdens het ontkalken kunnen door gebruik van verkeerde vloeistoffen, te veel vloeistof of verkeerde behandeling, onnodige storingen of defecten ontstaan. 

Uiteraard dient u dagelijks het water te verversen en de waterbak om te spoelen. Het is aan te raden minimaal eens per week de bak een sopje te geven.

Voor het functioneren van het apparaat is het belangrijk dat de binnenkant in orde is, maar ook de buitenkant wilt u natuurlijk in topconditie houden. Om rvs uitgevoerde espressomachines op te kunnen poetsen, is bijvoorbeeld ZEP een uitermate geschikt middel om uw machine weer te laten glanzen! Dit matteschuimmiddel is goed uit te poetsen en laat geen laagje achter op uw machine. 

Sinds 1988 bieden wij onze klanten service en garantie vanuit ons eigen bedrijf. Onze monteurs zijn volledig op de hoogte van elk espressoapparaat dat wij verkopen en ooit hebben verkocht, maar ook met vele systemen die wij niet zelf in het assortiment hebben. 

Onderdelen zijn in ons servicecenter voor 95% voorradig. Hierdoor kunnen wij snel handelen en duurt het in de meeste gevallen niet lang voordat uw espressoapparaat weer klaarstaat. 

Het uitvoeren van een onderhoudsbeurt is een nauwkeurig proces met veel separate werkzaamheden. Op onze pagina met Servicetarieven voor Espressomachines leest u meer over de werkzaamheden die hierbij worden verricht.

De garantie op nieuw gekochte apparatuur is 24 maanden. Garantie wordt verleent wanneer sprake is van productiefouten en niet correct werkende (nieuwe) onderdelen. Wanneer na enige tijd sprake is van een defect dat veroorzaakt wordt door achterstallig onderhoud, dan valt dit niet onder garantie. 

Garantie op gereviseerde occasions is 12 maanden. 

Voor de volledige garantie informatie verwijzen wij u graag naar onze voorwaarden.

Ga naar de bovenkant