TiraMiSu Hilversum, begin jaren '90 al met Vibiemme

Er zijn bepaalde merken en modellen die door de jaren heen een icoon zijn geworden onder de espressomachines. De Vibiemme Domobar single boiler is daar een van. Begin jaren negentig de absolute koploper van de huishoudelijke espressomachines. En een feest om zulke apparatuur te mogen introduceren in Nederland. 

Van dit iconische model zal binnenkort een vernieuwende versie komen. Maar dat sluit het hoofdstuk niet, want zoals velen wel weten. Van kleine krachtpatser zijn er meerdere al ruim 30 jaar oud en maken nog dagelijks de beste espresso’s.

1976 – Het bedrijf werd opgericht

Carlo Ernesto Valente, van origine een technici en in de jaren ’50 tevens voormalig directeur van het wel bekende Faema, richtte VBM op 12 januari 1976 op. De naam Vibiemme is dan ontstaan uit (V=) Valente. Vibiemme werd opgericht een de historische locatie in Via Mauro Macchi, Milaan. Dit was toen onze technici en monteurs begonnen met het maken van espressomachines uitgerust met de VBM E61-doseerunit, een evolutie van de E61 maar met verbeterde thermische stabiliteit. 

Eind jaren zeventig brengt het laboratorium van VBM de eerste modellen in grote aantallen uit: Domobar en P1 trekken zo veel aandacht op de markt dat Faema in 1983 een aandeel verwerft in het kapitaal van de concurrent.

In 1985 beleeft het bedrijf de eerste belangrijke transformatie met de komst van een nieuwe meerderheidsaandeelhouder, Pietro Osnato. Hij introduceert een marktgerichte strategie en concentreert zich op pragmatische groei.  VBM ontwikkelt zich van commercieel laboratorium tot commercieel bedrijf. Zo worden de Dosatronic-modellen geboren, de eerste elektronische Replica en de vernieuwde Domobar Super, een model dat al in 1979 is ontwikkeld en al bijna een decennium eerder anticipeerde op de vraag van de markt.

In de jaren ’90 en eerste jaren van het nieuwe millennium zette VBM een nieuwe stap in de productie van modernere horeca apparatuur. In deze jaren ontstonden de professionele Cube, R-Evolution en Lollo horeca systemen. De nostalgische Replica en Domobar modellen krijgen een restyle en worden weer een stapje verfijnder afgewerkt.

2015 is het jaar van de grote productie omslag van VBM, met de lancering van twee nieuwe lijnen: de VBM 1961, gekenmerkt door de ‘vintage look’, waarbij de huidige modellen laatste restyle hebben gekregen. En de nieuwe innovatieve VBM Tecnique, met haar compleet nieuw ontworpen extractiegroep – Een eigen techniek van Vibiemme, opnieuw een stap verder dan de concurrentie.

2020 zal voor VBM wederom een nieuw decennia starten met prachtige nieuwe machines, ontwikkelingen en technieken. Voor het eerst sinds de Domobar linea bestaat, krijgt deze lijn een geheel nieuwe uitstraling en standaard in kwaliteit. VBM introduceerde de machines op de grote koffiebeurs van het jaar, de HOST 2019 in Milaan. Zowel het optische design als interne werk is grondig onder handen genomen. De machines zullen hiermee een nieuwe standaard zetten in vormgeving en digitale bediening. Maar mocht u toch liever voor een analoge weergave gaan, de nieuwe Vibiemme Domobar modellen zijn ook verkrijgbaar met vernieuwde mano-meter klok onder digitale functies. 

De Vibiemme Domobar single boiler espressomachine is een van de echte iconen onder de espressomachines. Dit klassieke model is rond 1985 voor het eerst op de Nederlandse markt verschenen, zeer exclusief en toen nog niet bereikbaar voor het grotere publiek. Wij zelf hebben de Domobar in 1988 voor het eerst mogen presenteren in onze eerste winkel te Hilversum en werden daarmee een van de eerste echte verkooppunten. De vormgeving van de Vibiemme Domobar is tot 2019 op veel punten onveranderd gebleven, maar werd toen die tijd nog uitgevoerd zonder pompdruk meter en met de bekende rode druktoetsen. Deze druktoetsen, die rood verlicht werden bij gebruik, zijn dan ook pas sinds 2016 vervangen voor de tuimelschakelaar. 

In 2020 maakt Vibiemme een start met een een nieuwe generatie Vibiemme Domobar espressomachines. De modellen hebben voor het eerst sinds jaren een grote transformatie ondergaan. Het design is meer verfijnd, de scherpere randen zijn verleden tijd en er wordt gebruik gemaakt van modernere technieken. De nieuwe Domobar modellen zijn binnenkort verkrijgbaar met een analoge pompdrukmeter of met een digitale drukmeter met PID controle. 

De Domobar Digital single boiler krijgt een display met druktoets bediening, waar de Domobar Junior Digital en de Domobar Super Digital een touchscreen krijgen. 

Deze nieuwe lijn van Vibiemme Domobar modellen zijn te verkrijgen in diverse kleur varianten. De machines beschikken standaard over een zwarte basis mantel met RVS front en onderdelen. Optioneel zijn er metalen panelen te verkrijgen in verschillende kleuren, deze panelen geven de espressomachine meer diepte en een modernere vorm waarin het zich absoluut onderscheid van de andere merken. Dit verbredende paneel is verkrijgbaar in de kleuren RVS, zwart, wit en beige. 

De originele oude Domobar beestjes, van soms wel 35 jaar oud, zien wij nog steeds in ons onderhoudscentrum voorbij komen. Wij hebben dan ook mooie verwachtingen voor deze nieuwe generatie Vibiemme Domobar Digital espressomachines.

Veel geïnteresseerden die voor het eerst naar espressoapparatuur kijken, gaan vooral af op het design. Begrijpelijk, want een mooi espressoapparaat is een waar sieraad in de keuken. Toch zijn er daarnaast ook een belangrijk aantal andere factoren die in overweging genomen moeten worden voordat u een machine aanschaft. 

Drinkt u thuis hoofdzakelijk espresso en/of zwarte koffie, dan zal een machine met een gescheiden systeem met een boiler met warmtewisselaar mogelijk te uitgebreid zijn. Woont u in een kalkrijk gebied, drinkt u geen of weinig thee of heeft u een Quooker in uw keuken geplaatst? Ook dan kunt u sommige warmtewisselaarmachines met een grote boiler en espressomachines met een duoboiler beter niet aanschaffen.

Het gaat hierbij voornamelijk om de hoeveelheid water die u in de machines in beweging brengt en dus ververst. Langdurig stilstaand water kan verkalking en oxidatie van de boiler en andere metalen onderdelen veroorzaken.

Een espressomachine met enkele boiler of singleboilersysteem is uitermate geschikt voor de espressodrinker die ook af en toe een cappuccino of latte macchiato wil maken.

Drinkt u dagelijks graag een cappuccino of andere variaties met melk, dan is een warmtewisselaarsysteem meer geschikt voor u. Dit systeem is ook voor meerpersoonshuishoudens vaak het meest ideaal om aan ieders wens te kunnen voldoen.

Met een duoboilermachine kunt u de koffieboiler en stoomboiler los van elkaar in- en uitschakelen. Zijn er dagen dat u alleen zwarte koffie drinkt, dan gebruikt u het enkelsysteem en hoeft de stoomboiler niet opgewarmd te worden. Wilt u een keer geen koffie drinken maar theewater tappen, dan hoeft u alleen de stoomtheeboiler op te warmen en houdt u de enkele boiler met de zetgroep koud. Een nadeel van duoboilersystemen is dat ze meer onderhoud nodig hebben. Bij achterstallig onderhoud worden ze gevoelig voor storingen en verbruiken ze meer stroom als beide boilers ingeschakeld zijn.

In onze winkels kunnen wij u nog meer vertellen over de (praktische) verschillen en de technieken. Zo bent u verzekerd van de juiste keuze!

Wanneer met kiest om met een espressomachine de koffie te gaan bereiden, kiest met voor een wat meer bewerkelijke weg. U kiest voor een type systeem dat absoluut de lekkerste en hoogst haalbare koffie resultaten zal behalen. Maar ook voor een koffiesysteem dat meer soms wat van u vraag dan enkel de koffie te bereiden.

Een espressomachine dient met zorgvuldig te onderhouden. Heel simpel gezegd; kalk is uw vijand. Ontkalken is geen moeilijke klus, maar wel eentje die om uw aandacht en zorgvuldig handelen vraagt. Hoeveel kalk er in uw VBM wordt afgezet is geheel afhankelijk van uw eigen gebruik, het eventueel stilstaan van het water en uiteraard de waterhardheid in uw omgeving. Vergis u niet, er zijn maar weinig plaatsen in Nederland waar echt weinig kalk in het water aanwezig is. Daarbij is het zo dat kalk is vooral boven een temperatuur van 70 graden, veel gemakkelijk zal afzetten van het water. Uw espressomachine zal dus een stuk sneller verkalken dan bijvoorbeeld uw kranen, wasmachine en vaatwasser. Wij raden u aan uw Vibiemme espressomachine minimaal vier maal per jaar te ontkalken.

Wilt u het regelmatig ontkalken omzeilen? En zorgen voor een veel beter behoud van uw espressomachine? Gebruik dan Spa Blauw – flessen water. Hier leest u meer over in ons artikel.

Naast het ontkalken van uw Vibiemme machine, dient u ook zorgvuldig uw zetgroep en filterdragers te reinigen. Uw filterdragers reinigt u minimaal eens per week met een eenvoudige spons of een stuk staalwol. Uw zetgroep zult u eens per maand moeten reinigen d.m.v. de piston rubber samen met de douchezeef uit de zetgroep te wippen. Vervolgens maakt u deze onderdelen en de onderzijde van de zetgroep met een klein sopje, doek of sponsje schoon. Vergeet hierbij niet om de sproeier schroef ook uit de zetgroep te draaien. Meer hierover leest u bij onze onderhoudsadviezen.

Na 3 tot 4 jaar heeft uw Vibiemme een zorgvuldige onderhoudsbeurt nodig. Laat dit altijd uitvoeren door een gerenomeerd service bedrijf en niet door de eerste de beste hobbyist. Het onderhoud van een Vibiemme vergt gebruik van de juiste revisie onderdelen, correcte reinigingsmiddelen en technische kennis. 

Een greep uit het Vibiemme Domobar assortiment

Vibiemme Domobar

VBM Domobar

VBM introduceerde eind jaren '80 de Domobar
is daarmee een van de eerste fabrikanten die een consumenten uitvoering heeft gemaakt van een professionele espressomachine.

Bekijk de Domobar Single boiler

VBM Junior HX

De VBM Domobar Junior HX is geheel uitgevoerd in RVS en voorzien van een boiler met warmtewisselaar. Hierdoor is direct stoom en heet water verkrijgbaar. Ook verkrijgbaar als Duo boiler.

Landelijk uitverkocht

VBM Super Duo Boiler PID

Door de krachtige rotatiepomp i.p.v. de kleinere vibratiepomp is dit model te beschouwen als een zéér professionele en zwaar uitgevoerde espressomachine.

VBM Super Duo Boiler PID

vbm presenteert haar nieuwste modellen voor 2021

VBM Domobar Digital

De nieuwe VBM Domobar Digital

Het vertrouwde oude beestje heeft een wel verdiende opknapbeurt gekregen. De nieuwe generatie VBM Domobar staat klaar om vanaf nu verkocht te worden!

Nu leverbaar voor €1359,00

VBM Domobar HX Digital

De nieuwe VBM Junior HX Digital

Net als de Domobar Digital met single boiler is ook het HX systeem aangepakt. Zowel optische als technische punten zijn door VBM Italia aangepakt.
VBM zet daarmee een grote ontwikkelingstap.

Nu leverbaar voor €1680,00

VBM Domobar Super Digital

De nieuwe VBM Super 2B Digital

Op de het laatste nieuwe VBM Digital, namelijk de VBM Super Duo Boiler Digital en Super Electronica moeten we nog heel even wachten. Deze zullen naar verwachting binnen enkele maanden leverbaar zijn.

Binnenkort leverbaar!

VBM onderdelen

Het is natuurlijk mogelijk dat er in de loop van tijd onderdelen van uw Vibiemme espressomachine slijten. Zoekt u bijvoorbeeld naar een filterbakje, douchezeef, rubber 0-ring? Deze kunt u bestelling in onze webshop. Voor meer technische onderdelen kunt u contact opnemen via ons contactformulier.

VBM Reparatie

Als sinds 1988 verzorgen wij onderhoudsbeurten, revisies en reparatie aan Vibiemme espressomachines. Wij kennen deze machines als geen ander en kunnen u met iedere denkbare vraag helpen. Neem gerust contact met ons op voor uw vragen of lees hier meer over onze servicetarieven.

VBM Professional

Vibiemme heeft naast haar huishoudelijke lijn ook een mooi scala aan horeca apparatuur. Ook hier zijn iconische modellen zoals de Vibiemme Replica nog altijd geliefd. Wederom als gereviseerde occasion zeer betrouwbaar. Op zoek naar een nieuwe? Bekijk dan ons horeca assortiment en neem contact op.

Vibiemme espressomachine
Ga naar de bovenkant