Veel gestelde vragen

Vraag & antwoord - Espressomachines

Heeft u vragen over het bedienen, de techniek of het
onderhouden van een espressomachine. In onze vraag en antwoord lijst vindt u hoogstwaarschijnlijk een
antwoord of hulp met uw vraag.

Staat uw vraag er niet bij? Stel hem dan in de messenger
chat of via het onderstaande contact formulier.

Een espressomachine is een koffieapparaat waar men, met het gebruik van gemalen koffie in een filterdrager, espresso en andere op espresso gebaseerde koffies kan bereiden. De fijngemalen koffie wordt met zo’n 7 tot 10 gram gedoseerd in de filterdrager en met een tamper aangedrukt. Vervolgens kan d.m.v. het bedienen van een hendel, lever of druktoets de watertoevoer van tenminste 90°C worden gestart. De espresso zal met een hoge pompdruk op zo’n 9 tot 11 bar druk worden bereid, afhankelijk van het type systeem. 

Ook kan met in de meeste gevallen met de espressomachine melk schuimen via een stoompijp en zijn er machines waar men 100°C theewater kan aftappen.

De eerst uitgebrachte espressomachines stammen af uit 1901. Het was de Milanese ingenieur Luigi Bezzera die de eerste professionele espressomachines heeft ontwikkeld en in productie heeft gebracht. De familie Bezzera heeft dan ook een absolute hoofdrol gespeeld in de ontwikkeling van deze pracht apparatuur.

Door de 20e eeuw heen zijn er meerdere Italiaanse producenten bijgekomen. In 1935 patenteerde Achille Gaggia de eerste lever machine waarmee men d.m.v. het sturen van een hendel heet water door de filterdrager kon persen, dit was het eerste systeem dat zo’n 9 bar druk leverde en crema op de koffie bracht. 

Hoewel deze lever machines nog steeds bestaan en gebruikt worden, wordt er hedendaags voornamelijk espresso- koffie gezet met machines die gebruik maken van pompdruk. De pompdruk espressomachine is in 1950 ontwikkeld door Ernesto Valente, welke vervolgens in 1960 de wereldbekende E-61 zetgroep van Faema op zijn naam mocht schrijven. Valente werd later de oprichter van het met Vibiemme. 

De espressomachine kent een rijke geschiedenis met vele ontwikkelingen en verhalen, welke tot op de dag van vandaag nog altijd doorbloeien in nieuwe technieken en prachtige apparatuur.

Een single boiler, ook wel enkel boiler systeem genoemd, is een boiler welke in eerste instantie gevuld is met zo’n 90°C heet water. Dit water wordt verwarmd d.m.v. een element. Met de meeste single boiler espressomachines kan met ook melk schuimen, hiervoor dient met wel enige handelingen te verrichten. Er moet via de stoompijp water uit de boiler worden afgetapt om zo een lucht- drukruimte te creëren. Nadat de druk zich in deze ruimte heeft opgebouwd kan met stoom afblazen en melk schuimen.  

Doordat een enkel boiler espressomachine zich niet automatisch bijvult is het dan ook zeer belangrijk dat men na het gebruiken van stoom de boiler altijd weer afvult met water. Zo voorkomt met dat de machine te warm wordt en het aan lucht blood gestelde element zal droogkoken. 

Na het afvullen van de boiler dient de machine even in temperatuur af te koelen tot hij weer op 90°C komt. Pas dan kan er weer koffie gezet worden. 

Onder de enkel systemen vallen ook de espressomachines met een thermoblock, zoals de welbekende QuickMill modellen. Een thermoblock is een geperst aluminium block met daarin een koperen of rvs leiding. Het element is in of aan dit block bevestigd en staat niet in contact met water. Doordat water langzaam door deze spiraalleiding gestuurd wordt warmt het op tot de juiste koffie- of stoomtemperatuur. 

Een warmtewisselaar systeem, ook wel gescheiden systeem genoemd, is een boiler techniek waarbij men in dezelfde tijd koffie kan bereiden en melk kan schuimen.

Bij een warmtewisselaar boiler is de boiler voor zo’n 2/3 gevuld met kokend water 100°C, de daarboven liggende 1/3 is gevuld met 120°C stoom wat afkomstig is van dit kokende water. Door dat het dit water zich in een drukvat bevindt zal staat het stil en ontstaan er borrelend water zoals bij een waterkoker. In 98% van de gevallen bevinden zich op een warmtewisselaar espressomachine een aparte stoompijn en wateruitloop.

Dwars door de boiler bevindt zich een leiding, deze leiding is gevuld met water en wordt gebruikt voor het bereiden van de koffie. Dit water wordt d.m.v. de pompdruk dor de leiding gestuurd, welke omringt is met het kokende water. Zo wordt het water van koud verwarmd naar zo’n 90°C. 

Let op! staat dit water enige tijd stil in de leiding dat moet men voor het koffiezetten eerst wat water laten doorstromen anders zal de koffie verbranden. Het stilstaande water krijgt namelijk een ruime kooktemperatuur en is te heet om koffie mee te zetten.

Een espressomachine heeft uiteraard onderhoud nodig. Dit kunt door de jaren heen grotendeels zelf doen.
Afhankelijk van het type espressomachine zijn bepaalde onderhoudshandelingen noodzakelijk.

Enkel boiler espressomachines :
– minimaal* 4 keer per jaar ontkalken
– minimaal eens per maand de filterdouche verwijderen en de kop / zetgroep / brew-unit grondig reinigen
– indien electronisch bediend moet men de machine ook blindfilteren / backflushen
– filterdragers en bakjes schoonhouden
– dagelijks vers water gebruiken en de waterbak eens per week goed soppen
– eens per jaar een rubber o-ring vervangen
– bij zorgvuldig en correct eigen onderhoud eens per 3 tot 5 jaar inbrengen voor een grote servicebeurt

Warmtewisselaar boiler espressomachines :
– dagelijks minimaal 2 koppen (thee)water aftappen !!
– minimaal* 4 keer per jaar ontkalken 
– minimaal eens per maand de filterdouche verwijderen en de kop / zetgroep / brew-unit grondig reinigen
– indien electronisch bediend moet men de machine ook blindfilteren / backflushen
– filterdragers en bakjes schoonhouden
– dagelijks vers water gebruiken en de waterbak eens per week goed soppen
– eens per jaar een rubber o-ring vervangen
– bij zorgvuldig en correct eigen onderhoud eens per 3 tot 5 jaar inbrengen voor een grote servicebeurt

Thermoblock boiler espressomachines :
– minimaal 2 tot 4 keer per jaar ontkalken
– minimaal eens per maand de filterdouche verwijderen en de kop / zetgroep / brew-unit grondig reinigen
– filterdragers en bakjes schoonhouden
– dagelijks vers water gebruiken en de waterbak eens per week goed soppen
– eens per jaar een rubber o-ring vervangen
– bij zorgvuldig en correct eigen onderhoud eens per 3 tot 5 jaar inbrengen voor een grote servicebeurt

Dit horen wij helaas veel te vaak. Bij een espressomachine hoort nou eenmaal handmatig onderhoud als ontkalken. Kalk bevindt zich in alle soorten kraan en flessen water, maar in verschillende gradaties van hardheid en in verschillende samenstellingen met andere stoffen die o.a. de zuurgraad van het water bepalen.

Heel simpel, kalk is de vijand van uw espressomachine. Ontkalkt u niet of te weinig dan zal uw machine en uiteindelijk de portemonnee hier onder lijden. Kalk tast alle onderdelen die in contact staan met water aan. Kan wordt door de constant hoge temperaturen (boven 75°C) in een espressomachine vele malen sneller afgezet dan in apparatuur die meestal onder deze temperatuur werken. Ontkalkt u na behoren dan zal uw espressomachine een lange tot zelf levenslange tijd mee kunnen gaan. 

Bij een waterhardheid van zeg 5 tot 7 raden wij aan een espressomachine 4 maal per jaar te ontkalken.
Woont u in een gebied van 8 tot misschien wel 12 Duitse hardheid dan raden wij aan om te overwegen om Spa Blauw – Reine te gebruiken in uw machine. Het water van Spa bevat een enorm laag kalk gehalte en is zeer geschikt om te gebruiken in espressomachines. Hierdoor voorkomt u ernstige verkalking en dus reparaties, de koffie smaakt u absoluut beter en u hoeft slechte 1 a 2 keer per jaar te ontkalken.
Wij hebben berekend dat bij gebruik van Spa Blauw uw espresso zo’n 0.035 ct. duurder wordt dan wanneer u kraanwater gebruikt. 

Let op! andere soorten flessen water kunnen zelf méér kalk bevatten dan uw huidige kraanwater! 

Benieuwd naar uw waterhardheid? Bekijk dan de waterhardheid pagina van Aquacell.
Let op! dit is een indicatie, zelfs in één dorp, stad of gemeente kunnen waterhardheden enorm verschillen. 

U kunt uw waterhardheid (deels) bepalen door :
– zelf testen met een hardheid-zuurgraad meter/test
– de venturi van uw espressomachine zo nu en dan los te maken. (de grote schroef op uw E-61 zetgroep)
– door het zeefje van uw wateruitloop te controleren op gruis
– door kalk sporen in uw waterbak te constateren
– d.m.v. een glas water in uw vensterbank te plaatsen en te laten verdampen

Iedere espressomachine heeft ter zijner tijd een meer ingrijpende onderhoudsbeurt nodig dan u zelf kunt doen, deze onderhoudsbeurt moet worden uitgevoerd wordt door een erkend specialist. Wanneer u zelf het eigen onderhoud nauwkeurig heeft bijgehouden raden wij aan een espressomachine eens in de 3 tot 5 jaar een servicebeurt te geven. Afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het systeem en de gebruikt waterkwaliteit. 

Let op! Er zijn veel bedrijven die zich aanbieden als service- reparatiecenter, maar het onderhoud en de reparatie niet correct dan wel niet volledig uitvoeren. U kunt dus teveel betalen voor slecht of te weinig uitgevoerde werkzaamheden, waardoor u later alsnog naar een specialist zal moeten gaan. 

Helaas repareren wij toch nog vrij regelmatig andermans wel gezegd “prutswerk” en staat soms perplex van de betaalde nota die de klant dan aan ons toont. 

Wij verzekeren u dat u bij ons, met onze ruim 30 jaar bestaan en gezamenlijke 65 jaar technische ervaring, aan het juiste adres bent. Onderdelen van de machines en technieken die wij zelf verkopen zijn dan ook vrijwel altijd voorradig. Onze servicetijd voor espressomachines bedraagt ongeveer zo’n 5 werkdagen. 

De kosten voor onderhoudsbeurten variëren per machine. Bij zorgvuldig eigen onderhoud kunt u uitgaan van onze aangegeven servicetarieven, misschien soms met wat kleine bijkomende onderdelen die slijtage vertonen. 

Indien er sprake is van achterstallig onderhoud en/of grotere slijtage dan nemen wij contact met u op over de bijkomende kosten.

 

Het aanbod espressomachines is groot. Maar waar moet u nu op letten? En welke verschillen zijn er tussen de verschillende merken?

Er zit verschil :
– in het de afwerking van rvs behuizing / mantel werk
– in de functionaliteit van rvs plaatwerk, deksel, rooster en leklade
– in de functionaliteit van de machine
– in afwerking van hendels, knoppen, lampjes.
– in de kwaliteit van kranen, kogelgewrichten en stoom- waterpijp
– in het gebruik van interne onderdelen. Ventielen, pomp, element, boiler, electronica.
– in het gebruik van additieven als bijv. PID controle, tiptoets bediening, display etc.

Vraag & antwoord - Jura & volautomaten

Een Jura en andere volautomatische koffiemachines
zijn complexe systemen. Jura onderscheid zich hierin
absoluut van kwaliteit maar dat wilt niet zeggen
dat er zich geen storingen of defecten kunnen voordoen.

Eigen onderhoud en ook het boon-gebruik speelt hierbij
een grote rol.

Staat uw vraag er niet bij? Stel hem dan in de messenger
chat of via het onderstaande contact formulier.

Foutmelding ERROR 0

Uw machine heeft een encode error en dient nagekeken te worden door een monteur. U kunt contact met ons opnemen om de machine langs te brengen.

Foutmelding ERROR 1

De koffietemperatuursensor van uw koffiemachine is onder de minimale waarde.
-> Laat de koffiemachine op kamertemperatuur komen en haal de stekker er voor 5 minuten uit. probeer de machine weer opnieuw aan te zetten.
Lukt dit niet, dan is waarschijnlijk de temperatuursensor van uw koffiemachine defect. Het kan nl. ook nog een andere storing betekenen. Neem contact met ons op om uw machine langs te brengen.

Foutmelding ERROR 2

De koffietemperatuursensor van uw koffiemachine gaat boven de maximale waarde.
-> Laat de koffiemachine afkoelen en haal de stekker uit het stopcontact voor minimaal 5 minuten. Probeer de machine weer opnieuw aan te zetten.
Wanneer ERROR 2 weer op het display komt dient uw Jura koffiemachine nagekeken te worden door een monteur. Neem contact met ons op om uw machine langs te brengen.

Foutmelding ERROR 3

De temperatuursensor voor de stoomboiler meet onder de minimale waarde.
-> Laat de koffiemachine op kamertemperatuur komen en haal de stekker er voor 5 minuten uit. probeer de machine weer opnieuw aan te zetten.
Lukt dit niet, dan is de temperatuursensor van uw koffiemachine defect. Neem contact met ons op om uw machine langs te brengen.

Foutmelding ERROR 4

De temperatuursensor voor de stoomboiler meet boven de maximale waarde.
-> Laat de koffiemachine afkoelen en haal de stekker uit het stopcontact voor minimaal 5 minuten. Probeer de machine weer opnieuw aan te zetten.
Wanneer ERROR 4 weer op het display komt dient uw Jura koffiemachine nagekeken te worden door een monteur. Neem contact met ons op om uw machine langs te brengen.

Foutmelding ERROR 5

De watertemperatuursensor van uw koffiemachine is onder de minimale waarde.
-> Laat de koffiemachine op kamertemperatuur komen en haal de stekker er voor 5 minuten uit. probeer de machine weer opnieuw aan te zetten.
Lukt dit niet, dan is de temperatuursensor van uw koffiemachine defect. Neem contact met ons op om uw machine langs te brengen.

Foutmelding ERROR 6

De watertemperatuursensor meet boven de maximale waarde.
-> Laat de koffiemachine afkoelen en haal de stekker uit het stopcontact voor minimaal 5 minuten. Probeer de machine weer opnieuw aan te zetten.
Wanneer ERROR 6 weer op het display komt dient uw Jura koffiemachine nagekeken te worden door een monteur. Neem contact met ons op om uw machine langs te brengen.

Bij Jura Z-/J- of Xs-serie:
Het keramiekventiel heeft problemen met initialiseren.
-> Zet de machine uit en haal de stekker uit het stopcontact voor minimaal 5 minuten. Probeer de machine weer opnieuw aan te zetten.
Wanneer ERROR 6 weer op het display komt dient uw machine nagekeken te worden door een monteur. Neem contact met ons of breng uw machine langs.

Foutmelding ERROR 7

Uw koffiemachine kan de encoder, zetgroep of het keramiekventiel niet initialiseren.
-> Haal de stekker uit het stopcontact voor minimaal 5 minuten en probeer de machine daarna weer aan te zetten.
Wanneer de foutmelding terugkomt dient uw machine nagekeken te worden. Neem contact met ons op om de machine langs te brengen.

Foutmelding ERROR 8

De ERROR 8 is de meest voorkomende storing bij Jura machines. Deze error heeft verschillende oorzaken. Hieronder kunt u de oorzaken vinden en wat u er eventueel zelf aan kunt doen.

-> Haal de stekker uit het stopcontact en start de machine opnieuw op. Er kan namelijk een restant gemalen koffie in de zetgroep zitten.
-> Zorg dat de residubak of lade goed is geplaatst. Neem de lade uit en plaats deze terug zonder de residubak. Steek de stekker opnieuw in het stopcontact en plaats vervolgens de residubak juist terug.
Wanneer dit niet lukt dient uw machine nagekeken te worden. Hoogstwaarschijnlijk is uw machine toe aan een onderhoudsbeurt en moet de zetgroep gereinigd worden en de afdichtingen in de zetgroep vervangen worden. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen. Wanneer u deze dan ‘s ochtends brengt, dan heeft u deze aan het eind van de middag weer terug in huis!

-> Plaats de residubak opnieuw of haal deze uit de lade en steek de stekker van uw Jura koffiemachine opnieuw in het stopcontact.   Als dit niet werkt, neem contact met ons op voor reparatie/onderhoud.

Plaats de residubak opnieuw of haal deze uit de lade en steek de stekker van uw Jura koffiemachine opnieuw in het stopcontact.
Als dit niet werkt, neem contact met ons op voor reparatie/onderhoud.

Een tandwiel van de aandrijfmotor is afgebroken en dient vervangen te worden. Neem contact met ons op om de reparatie in te plannen of meteen langs te brengen.

Uw machine dient nagekeken te worden, gezien de transformator of voedingsprint defect is. Neem hiervoor contact met ons op.

Uw machine dient nagekeken te worden, gezien er eits met de koffiemolen aan de hand is. Of de motor is kapot of de sensor van de molen geeft geen informatie door. Neem hiervoor contact met ons op.

Wanneer de melding ‘Bonen vullen’ op het display van uw koffiemachine komt te staan terwijl de bonen zijn gevuld, dan komt er niet genoeg koffie in de zetgroep.
Het kan zijn dat u vette bonen gebruikt of heeft gebruikt. Hierdoor vallen de bonen niet goed in de molen.   >Probeer met een doek de bonencontainer schoon te maken.

Een andere oorzaak kan zijn dat de molen te fijn afgesteld is, hierdoor is de opening naar de maler te klein waardoor er niet genoeg bonen gemaald kunnen worden.
Neem contact met ons op om uw molen te ontvetten of bij te stellen.

Wanneer uw machine soms wel of (soms) geen water/koffie uit de uitloop geeft en hierdoor de lekbak vol komt 
met (schoon) water, dan is het drainageventiel van de zetgroep defect.

Neem contact met ons op om de machine langs te brengen.

Als u de lade van uw koffiemachine niet meer in de machine krijgt, dan staat de zetgroep niet in de goede stand. Om dit op te lossen dient u de residu-bak (waar de koffieprut in valt) van de de lade te halen en alleen de lade zonder het residu-bakje terug te plaatsen. Vaak hoort u al dat de machine de zetgroep een reset geeft.   

Mocht dit niet het geval zijn, schakel de machine dan uit en vervolgens weer aan. Als het goed is moet het residu-bakje nu weer in de machine gaan. Zo niet, neem dan contact met ons op of breng de machine even langs.

Neem contact met ons op

Is uw vraag niet beantwoord via onze vraag en
antwoord tabbladen? Neem dan gerust contact
met ons op via het contactformulier of
de messenger functie.